Áfonyás smoothie és csokigolyó

Áfonyás smoothie és csokigolyó

Áfonyás smoothie és csokigolyó a nyári melegben

Végre beköszöntött nálunk is a nyár. Mire az őszt vártam, augusztusra, megjött a meleg. Lehet menni csobbani! Szuper!

L 3 hetes szabadsága gyorsan eltelt. Egy hét Franciaorszgban, ahol 36 fokos meleg várta őket. Majd 2 hét Svédországban, ahol a hőmérő higanyszála alig érte el a 18 fokot. Ilyenkor egy kicsivel nagyobb erőfeszítés kell ahhoz, hogy programokat találjunk egy kisgyerekes család részére, ahol a mama elefánt formájában jelenik meg.

Áfonyás smoothie és csokigolyó

Azért sikerült. Új játszótereket fedeztünk fel Uppsalában. Rátaláltunk egy cirkusz játszótérre, ahol van trambulin, gerenda és az én kedvenceim: elefánt és fóka mászóka.

Egy napot Furuvikben is eltöltöttünk, mely egy hatalmas vidámpark és egy mini állatkert keveréke. Lilu arcán a boldogság minden fáradalmat megért, még elefánt lábakkal is!

Egy kis kultúrával, történelemmel is bepróbálkoztunk. Ellátogattunk a közeli Rosersberg kastélyba, ahol egy órás kastélylátogatáson vettünk részt. Teljesen jól ment! Lilou volt az egyetlen gyerkőc, így ő lett a kivételezett. Kincsvadászattal indult a túra, kapott egy lapot, ahol a kastély különböző részletei szerepeltek. Ezeket kellett megtalálni. Még mi is rákaptunk a kincsvadászat ízére, és minden szobában lestük a festményeket, bútorokat, szobrokat.

És persze a legkisebb lett az a szerencsés, aki bekukkanthatott a mini cselédszobába, felmehetett a cselédlépcsőn vagy a titkos átjáraton. A kastély kávézójában megittunk egy finom kávét és ettünk egy levendulás biscottit (ohlálá – nagyon fini!!) régi, patinás bútorok között. Mely persze egy külön élmény volt egy kis “hercegnő” számára.

Áfonyás smoothie és csokigolyó
Hmm…. ínycsiklandozó

A grillezős esték sem maradtak el, ha esett, tető alá vonultunk és ott sütögettünk. Egy új kedvenc: grillezett, friss ananászszeletek kókuszfagyival. A grill csodákra képes, kihozza az ízeket! Egy egyszerű ananászból, mennyei desszertet lehet készíteni, úgy semmi nélkül. De úgyanez igaz barackra, banánra vagy akár dinnyére is. ;o) Lehet kísérletezni! Csak bátran!

(Ja, és a legkülönlegesebbet majdnem elfelejtettem: egy nap beültünk egy Burger King gyorsétterembe, és ott ebédeltünk. Lilou számára ez egy ismeretlen és ezért izgalmas világ. Persze megnyugtató volt látni, hogy a játszótér jobban érdekelte, mint maga az étel. Fele menü az asztalon maradt.
Néha-néha az egészségtelenbe is bele kell kóstolnia, hogy saját maga fedezhesse fel az ízek fantasztikus világát. Leközelebb – pár hét múlva – pattogatott kukoricás, filmnézős estét hozunk össze a TV előtt. Vagy esetleg a Family Frostot próbáljuk elkapni egy kemény iskolai hét után… Mókázni mindig kell! Erről szól a gyerekkor.)

Én folytattam a kísérletezést áfonyával. Áfonyás smoothie, csak egyszerüen:

Áfonyás smoothie 2 személyre:

250 ml áfonya
1 érett banán meghámozva, felszeletelve és lefagyasztva
125 ml mandulatej
2 ek. reszelt kókuszdió
pár mentalevél

Áfonyás smoothie és csokigolyó
Áfonyás smoothie 5 hozzávalóból

Tegyél minden hozzávalót a turmixgépbe és turmixold krémesre és simára. Majd kóstold meg. Ha édesebbet szeretnél, tegyél még bele fagyasztott banánt.

Tálald két pohárban, mentalevéllel a tetején.

Áfonyás smoothie
Sok-sok vitamin és ásványi anyag keveréke

Csokigolyó eszpresszó kávéval és zabpehellyel

Áfonyás smoothie és csokigolyó
Sütés nélkül elkészíthető.

15-20 golyócskához:

15 kimagozott datolya
2 ek. reszelt kókuszdió
4 ek. zabpehely
2 ek. kókuszolaj
2 ek. kakaópor
½ vaníliarúd kimagozva
½ tk. őrölt kardamom
1 erős eszpresszó

Áfonyás smoothie és csokigolyó

Vágd apróra a kimagozott datolyát és tedd az összes többi hozzávalóval a turmixgépbe. Egy lapát segítségével tisztogasd le a turmixgép oldalát. Turmixold, míg össze nem áll a tészta.

Áfonyás smoothie és csokigolyó

Tedd a tésztát a hűtőbe 10-15 percre.

Formálj 15-20 golyót a kezed segítségével. Forgasd a golyókat kakaóporba, kókuszreszelékbe, zabpehelybe, apróra vágott mandulába… Tálald őket lehütve.

Akkor irány a tenger!

One thought on “Áfonyás smoothie és csokigolyó”

  1. ..jó programokat találtatok :)….nincs is elefántlábad ;P
    ..nálunk most túl meleg van a grillezéshez 🙁 ….úgy küldenénk …..

Leave a Reply