Spenótleves

Spenótleves és Jesper Juul

Spenótleves és Jesper Juul

Újabb, nagyon érdekes könyvet olvasok. A dán családterapeuta, Jesper Juul könyvében felszámol sok hagyományos gyereknevelési értékrenddel, szokással. Egy teljesen új utat mutat gyermekeknek és felnőtteknek, mely nem a régi tekintélyelvű hatalomgyakorlásra és zsarnokságra épül, hanem az egyenlőségre, a családon belüli demokráciára és az elfogadásra. Hallgass a gyerekedre”  kéri Jesper Juul, “és fogadd el, hogy a döntései, reakciói életképesek!”

Spenótleves
Spenótleves, melyet egy csipetnyi kömény tesz még izgalmasabbá!

A nemzetközileg elismert családterapeuta már a könyv elején elismeri, hogy a korábbi gyereknevelési elvek hibás feltételezésre épültek. “Úgy néztünk a gyerekekre születésükkor , mint nem valódi emberekre…  mint egyfajta antiszociális félemberekre.” A gyerekeket először is felnőttek álltal gyakorolt manipulációnak kellett kitenni, ahhoz, hogy majd egy bizonyos kor elérése után, emberszámba vegyék és egyenlőnek tekintsék. Összefoglava: a szülők feladat az volt, hogy teljesítsék a gyerknevelést (ez által nyomást helyeztek rájuk is), melynek végterméke egy, a társadalmi értékrendszernek megfelelően viselkedő gyerek volt. Mindezt az író feleslegesnek és károsnak tekintette a gyerekre és a szülőkre nézve is.

Spenótleves
Hamarosan jön a spenótleves receptje

Időközben fontos társadalmi átalakuláson mentünk át, ahol már nem csak az anya feladata volt a gyereknevelés, a háztartás, és az apa volt a pénzkereső a családban. Lehetőséget kaptunk arra, hogy valóban egyenlő kapcsolatot alakítsunk ki férfiak és nők között, valamint gyermekek és a felnőttek között. De az egyenlőség  egyben a sokszínűség iránti nyitottságot is jelenti, és a különbözőség tiszteletben tartását. Melyből egyenesen következik, hogy meg kell tanulnunk új szemmel látni az általunk rossznak és jónak elkönyvelt viselkedési formákat. Mindehhez egy demokratikus párbeszédre van szükség gyerek és felnőtt között.

A könyv központi kérdése: hogyan alakítsuk át szeretetteljes érzéseinket szeretetteljes viselkedéssé? Jesper egy percig sem kérdőjelezi meg azt, hogy minden szülő szereti gyermekét és boldogság mámorban úszik, mikor a gyerkőc “jól” viselkedik. Csak néha “szeretet nélkül nevelnek, mert gyerekkorukban a szeretet nélküliséget fordították szeretet – teljesnek és a szeretet – teljeset felelőtlennek.”

Magyarországon pár könyvet találtam Jesper Juultől, mint például: A  működő család. Ha valaki tovább keresgél, biztosan talál érdekes információt róla és könyveiről.

Spenótleves
Raw food, azaz csak friss hozzávalókból készült spenótleves

Spenótleves

Egy fantasztikus spenótleves, melyet egy csipetnyi kömény tesz még izgalmasabbá!

Hozzávalók 2 személyre:

250 ml víz
2 nagy marok friss spenót
1 avocado
1 szár zeller
1 gerezd fokhagyma
1 teáskanál reszelt gyömbér gyökér
½ teáskanál tengeri só
125 ml mandulatej vagy sima tej
csipet kömény

Spenótleves
Spenótleves a turmixban

Tegyél minden hozzávalót egy nagysebességű turmixgépbe és keverd simára, krémesre. Ízesítsd sóval és köménnyel ízlés szerint.

Jó olvasgatást, láblógatást és ne felejtsük el szeretetben teljesen neveljük gyerekeinket, hogy majd ők is szeretetet adjanak vissza nekünk!

One thought on “Spenótleves és Jesper Juul”

  1. …hát igen, a minta tükröződik, de okos gyermek változtat, és unokáink már szeretetteljes szocializációt visznek tovább 🙂 <3

Leave a Reply